orfeo eillestea

Cibetková káva

Znalci kávy jsou jí nadšeni a nevědí ji vynachválit. Tvrdí, že šálek této kávy má nesmírně silnou a výrazné aroma a chuť, připomínající spíše čokoládu, než kávu. Nápoj se vyznačuje plnou chutí a vyšší hustotou. Cibetkovití káva je delikatesou pro opravdové labužníky.

Jedinečný způsob výroby

Cibetková káva se vyrábí zvláštním způsobem, který může být někomu až nechutný. Vyrábí se totiž z kávových zrn, které vyloučí malé zvířátka-cibetky. Ty se živí těmi nejkvalitnějšími kávovými zrny a vědí si z nich vybrat jen zralé plody. "Trus", který cibetky vyloučí, musí sbírat čerstvý, protože by se mohl znehodnotit.


Cibetky žijí jen v Indonésii a Malajsii

Jelikož se tato káva vyrábí prostřednictvím "trávicího systému" cibetek, její produkce probíhá pouze v těch zemích, kde cibetky žijí. Domovem těchto zvířátek je Malajsie a Indonésie, konkrétně ostrovy Jáva, Sumatra a Bali .. Navíc vyloučeno plody musí sbírat ve volné přírodě, protože u cibetek je problém s jejich chovem v zajetí. Z Asie však přicházejí zprávy, že jisté farmě se podařilo vytvořit farmu, na níž cibetky bez problémů produkují tuto světovou specialitu.

Proces vzniku kávy

Cibetky snědí celé plody, které se nepoškodí ani během jídla, ani během přechodu trávicím traktem. Vyloučí se celé av těle cibetky se navíc obohatí o enzymy, které štěpí bílkoviny na peptidy a aminokyseliny. Díky tomu má cibetkovití káva takovou nezaměnitelnou chuť a ztrácí hořkost. Zrna pak procházejí jen jemným pražením, tak aby co nejvíce vynikla jejich přirozená chuť. Distribuují se do vyspělých zemí světa, kde je o ni velký zájem, zejména ze strany skutečných milovníků kávy.
Také by vás mohlo zaujmout: Káva jako lék: Snižuje riziko cukrovky, rakoviny i Alzheimera

Za kvalitu si zaplatíte

Tak jako při každém výjimečném a kvalitním produktu, i v tomto případě se vysoká kvalita odráží nepochybně v ceně. Jeden kilogram cibetkovití kávy stojí na celém světě přibližně stejně - kolem 600 Eur. Jeden malý šálek cibetkové kávy, kterou si můžete dopřát už ve více kavárnách i v Čechách stojí zhruba 250 CZK.

Kávu produkují i ​​papoušci

Zajímavostí je, že po úspěchu s cibetky, se začaly i jiné země snažit produkovat kávu podobným způsobem. Nepoužívají však na to cibetky, protože ty u nich nežijí. Jde například o Vietnam a východní Timor, kde žijí podobné zvířata a také se živí kávovými zrny, které pak neporušené vyloučí. V brazilských pralesích se zas zralými kávovými zrny živí papoušci Jacu.

 

Pozor na různé pseudo cibetkové kávy

Jako každá kvalitní věc se i cibetková káva různými způsoby míchá a kopíruje. Pečlivě proto čtěte obaly těchto káv, kolik % objemu tvoří cibteková káva. Samozřejmě čím více tím lépe.