orfeo eillestea

Káva a její termíny

  • arabica - první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů
  • aroma - odér louhované kávy
  • balance - degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou
  • blend - směs dvou a více káv
  • bouquet - používá se k označení kávové směsi
  • cafe’au lait - francouzská káva s mlékem
  • café con leche - španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem
  • café macho - slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu
  • caffe‘ latte - italská káva s mlékem
  • cappuccino – espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou
  • caracolilo - nejpopulárnější dominikánská káva
  • celozrnná káva - nemletá, skládající se z celých zrn
  • espresso - druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy
  • exotic - označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika )
  • extra fine - nejlepší druh venezuelské kávy
  • finjan - šálek turecké kávy
  • french roast - francouzská pražená káva
  • hard - termín označující kávu s nízkou kvalitou
  • hard bean - vysoko pěstovaná káva se Střední a Jižní Ameriky
  • heavy roast - velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí
  • instantní káva - rozpustná káva
  • ixicara – port. šálek moka kávy
  • kahveh - turecké slovo označující nápoj kávy
  • kofein - alkaloidní látka obsažená v kávě; obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%
  • kernel - část kávového zrna
  • kyselost - žádaná vlastnost kávy
  • ledová káva - frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem
  • macchiatto – „strakatá“ bílohnědá káva; espresso zakápnuté mléčnou pěnou
  • marqaha - euforie z kávy
  • mazbout - arabsky polosladká káva
  • medium roast - káva upražená podle standardní severoamerické chuti
  • murra – arabsky neslazená káva
  • perkolace - jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přes kávovou směs
  • raw coffee - kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů
  • tělnatost - káva, která má intenzivní chuť; plnost, bohatost chuti
  • tinto - káva v Kolumbii nebo Brazílii
  • vídeňská káva – káva se šlehačkou; turecká i překapávaná
  • vintage - starší nepražená kávová zrna
  • zelená káva - nepražená káva
  • žok - balení kávy; 80 kg