Kávová terminologie
Podivil jsem se, jakým to na mne mluví zvláštním jazykem. Byl mi neznámý, ale přesto tak přesně vystihoval věci, o kterých bych chtěl vědět. Znal magickou řeč kávy. Nabídl mi, že mne do toho světa, který prý není tak složitý, jak se zdá, v krátké chvilce zasvětí. A tak se také stalo…
arabica - první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů
aroma - odér louhované kávy
balance - degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou
blend - směs dvou a více káv
bouquet - používá se k označení kávové směsi
cafe’au lait - francouzská káva s mlékem
café con leche - španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem
café macho - slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu
caffe‘ latte - italská káva s mlékem
cappuccino – espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou
caracolilo - nejpopulárnější dominikánská káva
celozrnná káva - nemletá, skládající se z celých zrn
espresso - druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy
exotic - označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika )
extra fine - nejlepší druh venezuelské kávy
finjan - šálek turecké kávy
french roast - francouzská pražená káva
hard - termín označující kávu s nízkou kvalitou
hard bean - vysoko pěstovaná káva se Střední a Jižní Ameriky
heavy roast - velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí
instantní káva - rozpustná káva
ixicara – port. šálek moka kávy
kahveh - turecké slovo označující nápoj kávy
kofein - alkaloidní látka obsažená v kávě; obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%
kernel - část kávového zrna
kyselost - žádaná vlastnost kávy
ledová káva - frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem
macchiatto – „strakatá“ bílohnědá káva; espresso zakápnuté mléčnou pěnou
marqaha - euforie z kávy
mazbout - arabsky polosladká káva
medium roast - káva upražená podle standardní severoamerické chuti
murra – arabsky neslazená káva
perkolace - jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přeskávovou směs
raw coffee - kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů
tělnatost - káva, která má intenzivní chuť; plnost, bohatost chuti
tinto - káva v Kolumbii nebo Brazílii
vídeňská káva – káva se šlehačkou; turecká i překapávaná
vintage - starší nepražená kávová zrna
zelená káva - nepražená káva
žok - balení kávy; 80 kg