orfeo eillestea

Druhy káv a botanika II.

Druhy káv a botanika II.

Existují dva ekonomicky významné druhy – arabský kávovník Coffea Arabica a Coffea Canephora, označovaný jako robusta. Oba dva kávovníky se odlišují svými nároky na pěstování, a rozdílná je i konečná chuť kávy.

Nejvíce ceněnou odrůdou arabského kávovníku je kávovník bourbonský Coffea Bourbon, ze kterého se vyvinulo mnoho dalších odrůd. Druhové názvy kávovníků (například arnoldiana, stenophyla, congensis a jiné) se v obchodním styku nepoužívají. Káva se označuje podle země nebo oblasti, odkud je expedována.

Arabský kávovník se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách. Ideální je pro něho mírnější teplota s dostatkem slunce a vláhy. Je málo odolný proti škůdcům, bývá často ničen listovou rzí. Plody arabského kávovníku zrají asi 8 měsíců.

Má vysoké nároky na pěstování, sklizeň probíhá ručně výběrovým česáním a více náročné je i konečné zpracování kvalitních kávových zrn.

Arabika tvoří zhruba 70 % z celkové produkce kávy na světě. Je považována za nejkvalitnější kávu, má nízký obsah kofeinu a je vyhlášená svou jemnou a lahodnou chutí. Jemné aroma a chuť této kávy se mírně odlišuje podle různých pěstitelských oblastí, příkladně mírně nasládlá brazilská arabika má čokoládovou příchuť a liší se tak od arabiky z Keni, která má příchuť ovocnou a která je zároveň považována za jednu z nejšpičkovějších káv na světě.

Vedle arabského kávovníku je druhým významným druhem robusta. Kávovník tohoto druhu musí být opilován, má pravidelné větvení, kávovník poskytuje vyšší sklizeň než arabský kávovník, ale jeho zrna jsou drobnější a nejsou tolik kvalitní. Oproti arabskému kávovníku je mnohem odolnější, velmi dobře snáší vyšší teploty kolem 30 °C. Potřebuje dostatek vláhy, ideální jsou celoroční srážky kolem 1500 mm. Káva má drsnější chuť, není tak jemná jako arabika. Má také vyšší obsah kofeinu. robusta je káva průměrné chuti a na trhu s kávou není tolik ceněna. Z tohoto důvodu je přidávána do směsí s arabikou, protože snižuje výslednou cenu směsi.

Nejméně významným druhem je kávovník Liberica, pěstující se v oblasti Libérie, Kamerunu a především na Pobřeží slonoviny. Je největší ze všech druhů kávovníku, může dorůst až do výšky téměř dvaceti metrů. Dává sice velké výnosy, ale její káva má pouze průměrnou kvalitu. Kávovník má malé listy, plody ukrývají velká zrna hořké chuti, která nejsou na trhu příliš vyhledávána.