orfeo eillestea

Údržba kávovarů JURA

JURA – čistící roztok pro cappuccino

Čistící roztok JURA pro cappuccino je speciální čisticí prostředek pro odstranění nečistot a mastnoty z trysek cappuccinátoru, zanechané mlékem.

Čistící roztok dokonale pročistí a odstraní mastnoty z cappuccinatoru. Hadičku cappuccinátoru dáte do čistícího roztoku (místo od mléka) a spustíte přípravu mléčné pěny nebo čistící program pro cappuccino, pokud je jím kávovar vybaven. Následně postup opakujte s čistou vodou.

 

Použití čisticího roztoku

Pro čištění připravíte roztok rozpuštěním cca 20ml roztoku ve 250ml vody. Po provedení čištění propláchněte cappuccinátor čistou vodou.

Pro dokonalou kvalitu mléčné pěny doporučujeme asi jednou ročně vyměnit ventilek Vašeho cappuccinátoru.

Postupujte vždy dle instrukcí k Vašemu kávovaru. Uchovejte mimo dosah dětí, nepožívejte.

 

JURA – čistící tablety

Kávovary JURA jsou vybaveny automatickým čisticím programem. Dvoufázové čisticí tablety jsou optimalizované pro tento program. Rozpouští mastnotu z kávy a kávovou sedlinu. Na potřebu čištění Vás kávovar sám upozorní.

Spařovací jednotka se u kávovarů JURA nevyjímá, čistí se automatickým procesem po asi 200 porcích kávy. Pokud kávovar upozorní na potřebu čištění, spusťte čištění dle návodu k obsluze a na vyzvání kávovaru vhoďte jednu tabletu do násypky na mletou kávu (či tomu určeného místa). Kávovar se poté bude sám asi 20 minut čistit.

Během tohoto procesu dojde k odmaštění a vyčištění spařovací jednotky a kávových cest. Čistící proces nepřerušujte a vždy dbejte pokynů na displeji.

Pro zajištění dlouhé životnosti Vašeho kávovaru JURA a dokonalé chuti kávy, doporučujeme čištění provádět výhradně originálními dvoufázovými tabletami JURA.

Jak čistící tablety JURA fungují

Fáze I, čištění

Speciální složení účinně uvolňuje mastnotu z kávy a usazeniny ze spařovací jednotky. Kávovary JURA využívají pro čištění vodu o teplotě 80°C čímž je zajištěna maximální účinnosti čistícího procesu.

Fáze II, ochrana

V čistících tabletách JURA jsou obsaženy látky, které dlouhodobě chrání jednotlivé komponenty kávovaru před usazováním zbytků kávy a tuku.

Použití a kompatibilita

Tyto originální čistící tablety JURA jsou určeny pro všechny automatické kávovary JURA a slouží k čištění a ochraně Vašeho kávovaru. Jsou dokonale sladěny pro použití v kávovarech JURA a plně využívají automatický čisticí program kávovaru.

Používáním těchto tablet zajistíte ochranu přístroje a udržujete maximální kvalitu připravované kávy.

 

JURA – odvápňovací tablety

Vodní kámen je největší nepřítel všech domácích spotřebičů na vodu. JURA vyvinula tablety na odstranění vodního kamene, které jsou optimalizované pro plnoautomatické programy JURA kávovarů. JURA tablety účinně odstraní vodní kámen a nepoškodí Váš kávovar.

JURA odvápňovací tablet slouží k odstranění usazeného vodního kamene, který má vliv na životnost těsnění a průchodnost vodních cest. Správným a řádným odvápňováním můžete prodloužit životnost Vašeho přístroje. Alternativou k odvápnění je používání filtrů Claris.

Pokud nepoužíváte filtr Claris, je důležité si v přístroji nastavit tvrdost vody tak, aby kávovar správně a včas vyžadoval odvápnění.

Použití tablet

Jakmile budete vyzváni k odvápnění, spusťte automatický program dle návodu k obsluze. V nádržce na vodu rozpusťte 3 tablety v 0,6 litru teplé vody (cca 40-60°C).

Po rozpuštění, spusťte odvápnění. Následujte pokyny v návodu k obsluze a na displeji přístroje. Jakmile budete vyzváni k doplnění vody, nezapomeňte vodní nádrž řádně propláchnout čistou vodou, aby se odstranily veškeré zbytky roztoku.

Automatický odvápňovací program trvá asi 40 minut (dle typu kávovaru).

Upozornění

Nikdy neprovádějte odvápnění s instalovaným filtrem Claris v nádobě na vodu. Filtr by tím byl znehodnocen. Odvápnění i čištění kávovaru můžete spustit také individuálně, nad rámec údržby požadované Vaším kávovarem JURA. Tablety uchovejte mimo dosah dětí. Dráždí oči a pokožku. Při zasažení očí důkladně vypláchněte vodou a poraďte se s lékařem. Tablety nepožívejte. Dbejte zásad bezpečné manipulace.

 

 

JURA – filtrační patrona Claris

Žijete-li v oblasti s tvrdostí vody nad 10°dH, doporučujeme vodu, kterou používáte na přípravu kávy „změkčit“ (odstranit složky, které vytváří vodní kámen). Je-li voda příliš tvrdá, nedosáhnete plného aroma připravované kávy a usazeniny z vodního kamene zkracují životnost Vašeho kávovaru.

Používáním filtru Claris ve vodním zásobníku kávovaru získáte křišťálově čistou, čerstvou filtrovanou vodu pro Váš šálek kávy či čaje.

Která filtrační patrona patří k Vašemu automatickému kávovaru JURA?

Claris WHITE – nová filtrační patrona CLARIS WHITE se může používat u všech automatických kávovarů JURA, které předtím používaly CLARIS plus filtrační patronu IMPRESSA na úpravu vody.

Claris BLUE – nová filtrační patrona CLARIS BLUE se používá u všech modelů ENA a všech dalších speciálních automatických kávovarů, které obsahují modré filtrační balení v uvítacím balíčku. Tento typ je používán také například ve všech kávovarech, které mají v nádržce na vodu modrý kryt filtru s označením CLARIS BLUE.

Claris filtr je aktivní na 50 litrů vody (to je asi 350 espresso káv – kávovar Vám automaticky signalizuje nutnost jeho výměny), nebo po dobu 2 měsíců. Vždy podle toho, která ze skutečností nastane dříve.

Nepoužívejte filtr v kávovaru déle než dva měsíce a nejpozději po dvou měsících jej vyměňte. V opačném případě by hrozilo zanesení kávovaru vodním kamenem.

Důležité je v menu přístroje filtr aktivovat (postupujte dle návodu k obsluze). Pokud používáte (a máte správně nastaven) filtr Claris,nebude Váš přístroj vyžadovat provádění odvápnění. Kávovar při správné aktivaci filtru provede automaticky jeho proplach asi 0,5l vody. To je známkou toho, že jste filtr založili správně.

Filtrační patronu nenechte nikdy zcela vyschnout. Pokud například nebudete delší dobu kávovar používat (dovolená apod.), doporučujeme nechat v nádržce malé množství vody, aby filtr zcela nevyschnul. V opačném případě by ztratil svoji funkci.