orfeo eillestea

Příprava kávy a její typy

Moka

Voda je umístěna ve spodní části moka (konvice na kávu určená k přípravě na sporáku). Když dosáhne voda bodu varu, je hnána tlakem nahoru přes filtr do horní nádoby.

Množství mleté kávy a vody je nastavitelné podle toho, jestli si přejete vyrobit kávu se silnějším nebo slabším aroma.

Tradiční moka je poháněna plynem, nicméně v současnosti je nahrazena elektřinou. Ta nám umožňuje obohatit kávovar na moka kávu novými funkcemi, jako je automatické vypnutí nebo udržování teploty.

Překapávaná káva

Kávovar na překapávanou kávu (známa také jako americká káva) je mnohem jednodušší k použití než kávovar k výrobě espressa.

Nádrž na vodu je umístěna blízko zahřívací jednotky v dolní části přístroje. Horká voda tedy putuje hadičkou do vrchní části přístroje a poté projde kávovým filtrem. Káva j hrubě mletá, aby průchod vody skrz ni byl pozvolný. Ta je poté shromažďována do šálku nebo tepelné karafy.

Káva má poté jemnou chuť, i když obsahuje větší množství kofeinu než espresso. Je to díky tomu, že voda zůstává delší dobu v kontaktu s kávovým práškem, a tak absorbuje jeho aroma, oleje a kofein.